Bezlepkové kynuté koláče | #BezLepkuPokusOmyl

1/22/2020

Na instagramu jsem se rozepsala o mém vztahu k pečení a o tom, jak se změnil za poslední týden.
Já, antitalent, který dokáže zkazit i jednoduchou bábovku a moje (možná) nová vášeň - pečení.
Vím, že ze dne na den se ze mě nestane super kuchta buchta. Ale chtěla bych s vámi sdílet tuhle mojí cestu, jak se "učím" péct a pracovně jsem to pracovně nazvala jako #BezLepkuPokusOmyl. Nemůžu říct, že vám budu dávat recepty, ale můžu s vámi sdílet moje pokusy o upečení něčeho dobrého a při té příležitosti se od vás třeba i něco naučit. Protože žádný učený z nebe nespadl. A jestli je na tom někdo stejně jako já, tak by tohle mohla být motivace, protože když to budu zvládat já, tak každý. :-D A jestli tohle čte nějaký zkušený pekař nebo pekařka, tak prosím, podělte se se mnou o vaše rady, tipy, triky a zkušenosti. Klidně u článků tady na blogu a nebo na mém instagramu. Budu vám moc vděčná. :-) A teď už k mému prvnímu receptu pokusu o recept.


Dostala jsem chuť upéct kynuté koláče. Kynuté těsto je samo o sobě věda a ještě k tomu to bezlepkové. Ale mám ráda výzvy!

Recept jsem našla na internetu a detailní postup kvásku a pečení kynutého těsta jsem googlila na několika různých webových stránkách. :-D Ale už dopředu vám můžu prozradit, že to nebyla zase taková tragédie, jak jsem čekala. :-)



Co jsem použila?
Na těsto:
  • 300 g bezlepkové mouky (já použila Schär Mix it Universal)
  • 45 g moučkového cukru
  • 50 ml oleje
  • 1 vajíčko
  • špetka soli
  • 100 ml mléka
  • 10 g droždí
Na náplně:
  • 250 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • lžička vanilkového cukru
  • rozinky
  • povidla
  • drobenka (10 g bezlepkové mouky, 10 g cukru a 10 g másla)
Jak jsem postupovala?
Nejdřív jsem udělala kvásek. Na poprvé jsem asi měla moc teplé mléko, takže se mi celé těsto moc nepovedlo, ale napodruhé už jsem mléko ohřála jen tak, abych v něm udržela v pohodě prst a povedl se mnohem lépe. Do vlažného mléka jsem přidala lžičku mouky a cukru a rozdrobila droždí. Pak jsem ho zakrytý nechala ho asi tak 15 minut vzejít.

V míse jsem smíchala mouku, cukr a špetku soli s kváskem a přidala jsem olej a vajíčko. Pak jsem se snažila udělat hezké těsto. Dělala jsem ho ručním hnětačem, ale jak říkám, bylo to moje první kynuté těsto, takže jsem si nebyla jistá, jestli to dělám dobře. :-D Každopádně mi pořád přišlo dost mazlavé a tak jsem přidávala po troškách mouku. No jenomže jsem v nepozornosti nesypala mouku, ale moučkový cukr... :-D Já vím, jsem fakt nemehlo.

Když mi těsto přišlo celkem v pohodě, dala jsem ho do tepla kynout a po hodině se nepohnulo skoro vůbec. Ale nechtěla jsem vyhodit druhé těsto, tak jsem z toho začala tvarovat koláče. 

Zkoušela jsem vykrajování hrnečkem z vyváleného těsta a zkoušela jsem i z kuliček dělat placičky. V obou případech jsem se snažila uvnitř vytvarovat důlek, do kterého jsem dávala náplň.

Vsuvka: Nejen, že neumím vařit a péct, ale také neumím popisovat postup receptu, tak se omlouvám, ale snad rozumíte, co tím chci říct :-D 

Náplň jsem dělala jak povidlovou (prostě jsem koupila povidla v obchodě) a povidlové koláče jsem sypala drobenkou, tak tvarohovou (rozmíchala jsem tvaroh s vajíčkem a s cukrem) a ty jsou zdobila rozinkama. 

Další fail, co se mi stal byl ten, že jsem zapomněla potřít koláče, než jsem je dala do trouby, tak jsem to dělala v průběhu pečení a asi to nebylo ideální... :-D V troubě koláče vypadaly celkem nadýchaně, po vyndání z trouby a vychladnutí už tak nadýchané nebyly...

Ale chuťově koláče nebyly vůbec špatný, teda alespoň na to, že jsem poprvé v životě dělala kynuté těsto a ještě navíc bezlepkové. :-D Teplé byly výborný, ale daly se jíst i druhý a třetí den. :-)


Vím, že to jde mnohem lépe, ale na začátečníka se musím pochválit. Kdo ale z mého popisu pochopil, co jsem kde udělala špatně nebo co bych měla příště udělat lépe, aby byly koláče vláčnější a nadýchanější, tak mi prosím napište do komentáře nebo na instagram.

Děkuju moc za rady a když koláče také budete zkoušet péct, tak mi určitě dejte vědět a pochlubte se, jak se povedly vám! :-)

You Might Also Like

0 komentářů

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *