Bezlepkový strouhaný tvarohový koláč | #BEZLEPKUPOKUSOMYL

3/29/2020

Strouhaný tvarohový koláč je taková vzpomínka na moje dětství. Často ho dělávala babička a já ho milovala! Vzpomněla jsem si na něj a rozhodla jsem se ho zkusit v bezlepkové variantě.

První pokus nedopadl úplně dokonale, ale to mě neodradilo a zkusila jsem to ještě jednou. Po prvním pokusu jsem si upravila původní recept tak, aby druhý pokus dopadl lépe. A povedlo se. Druhý pokus byl mnohem úspěšnější a lahodnější.

Co budete potřebovat?
Na těsto:
250 g bezlepkové mouky Schär mix C
120 g rýžové krupičky Extrudo
150 g moučkového cukru
30 g kakaa
1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
220 g másla
30 ml mléka
2 žloutky
Na náplň:
3 vejce
750 g tvarohu
100 g cukru krupice
1 lžička kukuřičného škrobu


Jak postupovat?
Obě mouky prosijeme do mísy s moučkovým cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Přidáme změklé na kousky nakrájené máslo, žloutky a mléko a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. To pak rozdělíme na 3 části, zabalíme do potravinové fólie a dáme do mrazáku minimálně na 30 minut.

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tvaroh se žloutky, cukrem a škrobem vyšleháme dohladka.

Troubu si rozehřejeme na 160°C. Do vyššího plechu dáme pečící papír a rovnoměrně nastrouháme 2 části těsta. Do tvarohové směsi vmícháme sníh a náplň rozetřeme na nastrouhané těsto. Na povrch nastrouháme zbylé těsto. Pečeme cca 1 hodinu.

První pokus

Druhý pokus

Já jsem se vrátila zpátky do dětství. Až koláč upečete, tak mi nezapomeňte poslat fotku a napsat, jak Vám chutnalo. :-) Buď tady v komentářích, na facebooku nebo na instagramu.

You Might Also Like

0 komentářů

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *