Boží milosti bez lepku
4/06/2021Nedávno jsem si vzpomněla na to, jak nám babička dělávala dobrotu zvanou "Boží milosti". A tak jsem se rozhodla předělat recept do bezlepkové alternativy. Výsledek sice nebyl jako od babičky, ale to je tím, že babičky to prostě umí nejlíp. I tak se mi ale úplně vybavila ta chuť z dětství, moc jsem si pochutnala a od rodiny jsem dostala pochvalu, že jim také chutnalo :-)
Jako vždycky si dovolím poznámku, když to zvládnu já, není to nic těžkého...
Co budeme potřebovat?
- 300 g bezlepkové mouky (já použila Jizerku)
- 100 - 150 ml bílého jogurtu
- 40 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce mléka
- 2 žloutky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- olej/sádlo na smažení
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Nejprve ze všech přísad zpracujeme ručně těsto. To by mělo mít konzistenci na vyválení válečkem. Po vypracování dáme těsto cca na půl hodiny do lednice.
Poté těsto rozválíme a rádýlkem vykrájíme požadované tvary (čtverečky/kosočtverce/obdélníčky...). Uvnitř každého by se mělo udělat ještě několik zářezů.
Na pánvi rozpálíme olej a smažíme tvary po obou stranách. Těsto by se mělo trochu nafouknout a zrůžovět. Hotové boží milosti necháme okapat v sítku od přebytečného tuku a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru.
Je to celkem rychlovka a zaručuju, že se budete olizovat za ušima, jak jsou dobré.
Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a pošlete mi fotku třeba na instagramu nebo mě označíte! :-)
0 komentářů