Vánoční perníčky bez lepku
11/23/2020Perníčky děláme trošku netradičně, ale jsou vynikající a všem moc chutnají, tak se s Vámi chci o recept na ně podělit. Bezlepkovou variantu perníčků děláme už pošesté, protože letos to budou moje šesté bezlepkové Vánoce. :-)
Co budeme potřebovat na těsto?
- 660 g bezlepkové mouky (my máme vyzkoušenou univerzální směs od Labety a mouku Doves Farm)
- 90 g oleje
- 200 g cukru
- 160 g medu
- 3 vejce
- 2/3 prášku do pečiva
- 2 lžíce jedlé sody
- trošku perníkového koření
(polevou budeme perníčky potírat před zdobením, aby byly krásně měkké)
Těsto si uděláme nejlépe den předem a necháme odpočívat v chladu. Druhý den těsto rozválíme do placky, kterou podsypeme moukou a vykrájíme. Perníčky pečeme v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 stupňů cca 10 minut.
- 2 žloutky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 3-5 lžic vlažné vody
- 1 ušlehaný bílek
- 20 dkg moučkového cukru (2-3x přesít)
- 1 lžíce solamylu
- šťáva z půlky citronu
Těsto si uděláme nejlépe den předem a necháme odpočívat v chladu. Druhý den těsto rozválíme do placky, kterou podsypeme moukou a vykrájíme. Perníčky pečeme v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 stupňů cca 10 minut.
My upečené perníčky potíráme čokoládovou polevou, protože po zaschnutí jsou perníčky krásně měkké a prostě jsou takové originální a naše :-) Když tento krok ale vynecháte, také tím nic nezkazíte. Já to poslední roky dělám tak, že si dávku rozdělám na dvě části a jednu z nich pak potřu polevou a druhou nechávám bez polevy.
Po zaschnutí polevy můžeme zdobit. Já na zdobení nemám žádné speciální pomůcky, zdobím jednoduše igelitovým sáčkem.
Z tohoto množství jsem udělala přibližně 150 perníčků. Pokud ještě nemáte napečeno, tak určitě tyhle vyzkoušet, protože jsou opravdu krásně měkoučké od začátku až po celou dobu Vánoc.
Pokud budete péct perníčky podle mého receptu, budu moc ráda, když mi pošlete fotku do komentáře, do e-mailu nebo na instagram @zivotbezlepku.
Krásný předvánoční čas!
0 komentářů