Linecké cukroví bez lepku
11/17/2020Linecké cukroví patří od malička k mým nejoblíbenějším. Vždycky mě bavilo ho vykrajovat, slepovat a hlavně jíst :-)
Za tu dobu, co mám celiakii (letos to budou už moje šesté bezlepkové Vánoce), tak jsme vyzkoušeli různé bezlepkové mouky a můžu vám tím pádem doporučit, ze kterých se nám dělaly nejlépe a zároveň nejlépe chutnaly.
Věřte mi, že podle našeho receptu zvládne linecké opravdu každý.
Co budeme potřebovat?
- 300 g bezlepkové mouky
(nejvíce se nám osvědčila Nutri Free Pasta Frola - cukroví se vůbec nelámalo a cukroví bylo křupavé;
můžete použít i Jizerku - cukroví bylo krásně měkké a rozplývalo se na jazyku) - 180 g Hery
- 100 g cukru krupice
- 1 žloutek
- marmeláda na slepování (já mám nejradši rybízovou)
Postup:
Všechny suroviny smícháme a zpracujeme do těsta, které následně necháme v lednici odpočinout (minimálně 2 hodiny). Před vykrajováním těsto včas z lednice vyndáme a necháme zteplat, aby se s ním lépe pracovalo. Těsto rozválíme a vykrajujeme jednotlivé tvary, které dáme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 10 minut (dokud linecké nezezlátne).
Cukroví slepujeme marmeládou a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.
Budu moc ráda, když mi napíšete, jak se Vám cukroví povedlo a můžete mi i poslat fotku. Buď tady do komentáře nebo na instagram @zivotbezlepku.
1 komentářů
Já se snažím omezit lepek ve své stravě a miluju vánoční pečení. Tenhle recept vypadá úžasně a líbí se mi, že jde o zdravější alternativu cukroví. Mám ráda sladké a díky němu nemám chuť kouřit, ale to je taky problém, protože po sladkém zase tloustnu. Proto jsem z klasických cigaret přešla na jednorázové cigarety tady, které jsou zdravější.
OdpovědětVymazat