BEZLEPKOVÝ MRKVOVÝ DORT

4/20/2020

Mrkvový dort jsem chtěla upéct už dlouho, ale Fanda se na to moc netvářil, protože mu prý mrkváče nechutnají. Ale ten, co jsem udělala já o víkendu si pochvaloval moc a dokonce mi řekl, že je to snad to nejlepší, co jsem kdy upekla. :-) A i mě moc chutnal. Nebylo to nic těžkého, takže si myslím, že mám nový oblíbený dort. Jen to zdobení bych ještě ráda doladila... :-D


Co budeme potřebovat?

NA KORPUS:
  • 150 g bezlepkové mouky Jizerka
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 60 g mletých mandlí
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • cca 4 nastrouhané mrkve
  • 100 g oleje
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička medu
NA KRÉM:
  • 250 g tvarohu
  • 150 g změklého másla
  • 2-4 lžíce moučkového cukru (přidávejte podle chuti)
NA OZDOBU:
  • barevný kokos
Postup:
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Cukr se žloutky vyšleháme do pěny, do které postupně zašleháme olej a mléko. Poté přidáme mouku s kypřícím práškem, ořechy a mandlemi. Přidáme nastrouhanou mrkev a med a pak opatrně vmícháme sníh. 
Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (já měla malou dortovou ve tvaru srdíčka a k tomu 10 košíčků na muffiny. Směs by měla vystačit na jednu klasickou dortovou formu. 
Pečeme na 175°C cca 60-70 minut. V druhé polovině pečení je dobré přikrýt alobalem, aby příliš neztmavl. Před vyndáním z trouby vyzkoušíme špejlí. 

Než dort vychladne, připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s tvarohem a moučkovým cukrem.
Korpus můžeme rozpůlit a proložit krémem a nebo krémem potřít povrch. Nakonec jsem na ozdobu posypala dort barevným kokosem. 
(pozn. Chtěla jsem cupcaky ozdobit hezky krémem, ale bohužel se mi to moc nepovedlo, a tak jsem vymyslela, že to posypu kokosem a vypadalo to moc hezky - a i chutnalo) :-) 


Pokud nemusíte suché moučníky, tak tohle je pravý opak, krásně vláčný a šťavnatý! Zároveň možná i malinko zdravější, než klasické dorty a zákusky... A hlavně moc dobrý, opravdu! 💛

You Might Also Like

0 komentářů

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *