BEZLEPKOVÉ LANGOŠE

5/13/2020

Včera jsme si s Fandou k večeři udělali bezlepkové langoše. Fanda mě od té doby pořád uhání, jestli už jsem sepsala na blog recept, že z langošů teď bude nový hit, stejně jako rohlíky. Na instagram jsem přidala fotku a zeptala jsem se, jestli byste o recept měli zájem a byla jsem moc potěšená, kolik mi přišlo komentářů a žádostí o recept. Tak tady tedy je, není to nic složitého, já bych nic složitého ani nezvládla :-) Doufám, že se vám povedou tak, jako nám a že si pochutnáte!


Budeme potřebovat:
  • polovinu kostky čerstvého droždí nebo celý balíček sušeného
  • 200 ml mléka
  • 250 g bezlepkové Jizerky
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky cukru
  • olej na smažení
  • česnek
  • strouhaný sýr
  • kečup
Postup:
Začneme tím, že uděláme kvásek - polovinu mléka ohřejeme tak, aby nebylo úplně horké (prostě abychom v něm udrželi prst), do něj přidáme cukr, půl lžičky mouky a droždí. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít cca 10-15 minut (já dávám do trouby, kterou zapnu na 40-50°C.

Když nám vzejde kvásek, tak přidáme zbytek mléka, sůl a mouku a vypracujeme těsto. Hodně se mi lepilo na ruce, měla jsem pocit, že nikdy nemůže vykynout tak, aby z něj byl skvělý langoš, ale opak byl naštěstí pravdou, takže neztrácejte naději... :-)

Těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít cca 30 minut (opět dávám do trouby na těch 50°C).
Když nám těsto vykyne, tak ho rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme langošů (já jsem z této várky udělala 6 menších langošů). Vyválíme cca 1,5 cm tlusté kolečko, které necháme ještě tak 5 minut kynout.

Langoše budeme smažit ve větší vrstvě oleje (měli by v oleji plavat) z obou stran cca 1-2 minuty dozlatova.

VSUVKA: Fanda měl na starost smažení a mám vám napsat, že aby se langoš nenafouknul uprostřed, tak obracečkou trochu přitlačujte střed. Okraje prak krásně vyběhnou a langoš bude vypadat tak, jak by měl! :-)

No a dochucení už je jenom na vás. Já langoš potřu česnekem, kečupem a posypu nastrouhaným sýrem.


Musím říct, že se nám langoše fakt povedly a že kdyby to nebylo tak "prasácké" jídlo, tak bych je mohla jíst klidně jednou týdně. :-) 

Nezapomeňte mi pak poslat fotku a napsat mi, jak vám chutnalo!

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Zdravím, kamarádka má příští týden narozeniny a já bych jí ráda udělala dobrou večeři. Trpí ale bezlepkovou dietou, takže jen tak něco sníst nemůže. A tak jsem se rozhodla pro tyhle langoše. Věřím, že langoše budou výborné a budou chutnat jako ty s lepkem. Dobré jídlo a hezký dárek určitě udělá radost.

    OdpovědětVymazat
  2. Bezlepkové langoše jsou skvělým nápadem pro všechny, kdo hledají chutnou alternativu klasiky. Pokud chcete těmto langošům dodat trochu ostřejší šmrnc, zkuste chilli sadu. Pikantní koření se perfektně hodí do česnekového dipu nebo přímo na langoše, kde zvýrazní jejich chuť. Ideální volba pro ty, kteří rádi experimentují s tradičními recepty a nebojí se odvážnějších chutí.

    OdpovědětVymazat

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *