DOMÁCÍ SIRUP - mátový & levandulový

8/13/2020

Domácí limonády jsou poslední dobou hodně trendy. V létě jsou skvělé na osvěžení. Celkem snadno si je můžete připravit i doma. Moje mamka se do toho letos pustila ve velkém a už jsme od ní dostali spoustu druhů sirupů - bezový, meduňkový, bylinkový, mátový a levandulový. Poslední dva mi chutnají nejvíc a i na mém instagramu na ně byly největší ohlasy, tak jsem mamku poprosila, jestli by mi pro vás nesepsala recept. Už ho od ní mám pár týdnů, tak jsem se konečně dostala k tomu Vám ho nasdílet: 

Levandulový sirup

Suroviny:
1 l vody
1 kg cukru
1 citron
3 lžičky kyseliny citronové
2 hrsti levandulových květů i s natí

Postup:
Levanduli nastříháme na kousky (cca 1/2 cm) a zalijeme 1 l vody. Zahřejeme až téměř k varu. Přidáme citrón nakrájený na kolečka, zamícháme a necháme stát 24 - 48 hodin. Poté slijeme přes hustý cedník (nebo lépe přes plátýnko), dobře vyždímáme a přisypeme cukr a kyselinu citronovou. Za občasného míchání zahřejeme k bodu varu a necháme rozpustit cukr. Ještě horký sirup lijeme do lahví a ihned uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu.
V létě sirup pijeme rozředěný studenou vodou s ledem a zdobíme kvítky levandule. V zimě ho můžeme použít k dochucení čaje.


Mátový sirup

Suroviny:
2 l vody
1 kg cukru
1 citron
20 g kyseliny citronové
velký svazek máty (cca 20 větších nebo více menších rostlin)


Postup:
Postup je v podstatě stejný jako u levandulového sirupu.


Pokud se do výroby sirupu pustíte, budu moc ráda, když mi napíšete, jak se vám povedl a třeba mi i pošlete fotku. Ukážu to pak mamce a určitě ji to moc potěší... :-) 

You Might Also Like

0 komentářů

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *